Left sub menu



Vanilka

Vanilka je velmi aromatické koření pocházející z Mexika.

Jedná se o orchidej rodu Vanilla. Dlouho se nemohla pěstovat jinde, než právě v Mexiku, protože se jedná o endemický druh, který je vázán na opylování včelami rodu Melipona, které se také nevyskytují nikde jinde ve světě. Až objevením metody umělého opylování v roce 1841 bylo umožněno vanilku začít pěstovat i v jiných tropických oblastech světa.


Jedná se o liánovitou orchidej, která se dožívá až 12 i více let. Na plantážích se pěstují na oporách vysokých 1,5 – 2 m. Orchideje musí být pod neustálým dohledem, protože kvetou jen pouhých 24 hodin. V této době je nutno provést jejich umělé opylení přerušením přepážky mezi tyčinkou s pylem a bliznou a stisknutím květu, aby došlo k jeho samoopylení. Sklízí se zelené tobolky (nesprávně lusky), které zatím nemají chuť ani vůni. Zelené tobolky podstoupí proces fermentace po dobu několik týdnů až měsíců. Tento proces pozůstává v máčení tobolek v horké vodě a následným zapařením na slunci, kdy dochází k rozložení chlorofylu. Poté se tobolky ukládají do dřevěných beden a v polostínu se nechávají ještě dozrát, aby se krásně rozvinula jejich aroma a chuť. Druhý způsob je takzvaná suchá cesta, která spočívá v zavadnutí tobolek v polostínu a pak se střídavě suší na slunci a potí ve stínu. Tento proces trvá přibližně týden. Následně následuje proces dozrávaní. Vanilka ztrácí v průběhu fermentace až 80% svého objemu. Než se vanilka dostane až ke konečnému spotřebiteli, uběhne i více než rok od její sklizně. Je to komodita velmi náročná na ruční a precizní práci.

Vanilka se používá hlavně při přípravě sladkých pokrmů - čokolády, zmrzlin, likérů, pečiva, pudinků, cukroví atd. Lze ji zakoupit jako celý lusk nebo prášek. Při nákupu celých lusků je třeba dávat pozor na to, aby nebyl vyschlý a zlámaný. Pak se vytrácí aroma a dužinu nelze použít.

Tyto fotografie jsou pořízené z naší poslední cesty Johannese a kolegů za pěstiteli ze severu Indie a z Karnakaty na jihu Indie.