Left sub menu



Skořice

Skořice Cejlon a Cassia. Je mezi nimi rozdíl?

Skořicovník cejlonský - Cinnamomum zeylanicum – skořice Cejlon
Jedná se o dřevinu pěstovanou jako keř pocházející ze Srí Lanky. Pěstuje se také na Seychelách, v jihovýchodní Indii, Indonésii, Jižní Americe, Africe. Kůra se poprvé sbírá z dvouletých rostlin v období dešťů. Ještě za čerstva se zbavuje vnější části, upravuje na danou délku a suší. Sušením vznikají charakteristické svitky - ruličky. Vůně sušené kůry je specifická, skořicová, příjemná, aromatická. Chuť ostře kořenitá až nasládlá. Cejlonská skořice je považována za tu nejkvalitnější, zejména ta, pěstovaná na Srí Lance. Uvádí se, že má nejvyšší obsah vonných silic a jemnou chuť i vůni a tvoří pravidelné svitky. Lze ji zakoupit i jako mletou.

Skořicovník čínský – Cinnamomum chinensis – skořice Cassia
Tento skořicovník pochází z Barmy, ale pěstuje se také v jižní Číně, Thajsku a Indonésii. Kůra čínského skořicovníku je hrubší, červenější barvy a po usušení vytváří pouze pruhy nebo žlábky. V chuti není tak uhlazená jako skořice cejlonská. Je drsnější a štiplavější. Častěji se prodává jako mletá.

Tyto fotografie jsou pořízené z naší poslední cesty Johannese a kolegů z nákupu za pěstiteli ve východní Africe.