Left sub menu



Síla ukrytá v semínku

„V klíčku je obsaženo všechno, co přináší život!“

Již staří Číňané před několika tisíci let nakličovali semínka, protože objevili jejich sílu, která jim navracela energii a zdraví a naši předkové díky nim dokázali lépe přežít zimní období. Klíčky a mladé výhonky obsahují množství zdraví prospěšných látek, jako jsou bílkoviny, enzymy, přírodní cukry, nenasycené mastné kyseliny, spousta vitamínů a minerálních látek. Podporují metabolismus a imunitu.

Jak nakličovat?
SONNENTOR vám nabízí řadu pomůcek, které vám usnadní nakličování.
Skleněné nakličovadlo se sítkem umožnuje snadnou manipulaci a umožní jednoduché proplachování. Právě proplachování je velmi důležité a je potřeba jej provádět s dostatkem vody několikrát denně, jinak se v klíčících semenech mohou uchytit plísně a škodlivé mikroorganismy. Semínka je rovněž třeba kontrolovat a neklíčící odstranit. Jako praktické příslušenství, se kterým vám nakličování půjde ještě více od ruky, vám SONNENTOR nabízí ke skleněnému nakličovadlu se sítkem také odkapávací keramický tácek nebo kovový odkapávací rám.
Asi nejvíce lidí konzumuje řeřichu. Pro milovníky této jemně pikantní chuti SONNENTOR připravil i glazurovanou misku se sítkem.

Jaké je použití klíčků a výhonků?
Výhonky a klíčky se konzumují zpravidla v syrovém stavu. Můžou se přimíchat do salátů nebo pomazánek na chleba. Lze je také uvařit a takto upravené použít k přípravě různých zeleninových jídel.
Doporučujeme jíst výhonky a klíčky pravidelně, avšak s mírou.


Semínka od SONNENTORu:

Alfalfa – semena vojtěšky
Čerstvý křupavý požitek! Výhonky připomínají řeřichu, ale jsou jemnější. Použijte do salátů, polévek a jako oblohu na chleba.

Semínka hořčice žluté
Klíčky hořčice jsou známé svými podpůrnými účinky pro vnitřní očistu. Ideální při jarní očistné kúře, přičemž by nemělo být konzumováno velké množství najednou. Žlutá hořčice se dá skvěle míchat také s jinými druhy klíčků a nejlépe se hodí k pečeným bramborám.

Klíčivý mix – alfalfa, pískavice řecké seno, hořčice žlutá
Magický drahocenný zázrak, plný síly a osvěžení! Podporuje metabolismus a imunitu.

Pískavice modrá
Výhonky připomínají svou charakteristickou vůní curry. Hodí se výborně k pokrmům z těstovin a rýže.

Jetel
Klíčky této rostlinky jsou plná rychle využitelných živin. Obsahují mnoho vitamínů, minerálů, vlákniny a chlorofylu. Vhodné k přípravě salátů, dipů, pomazánek nebo zeleninových jídel.

Řeřicha
Země původu řeřichy je Persie. Díky římanům se zahradní řeřicha dostala i do Evropy. Řeřicha je osvěžující při jarní únavě. Mladé lístky řeřichy se s oblibou používají jako přísada do salátů, majonéz, sýrů a vajíček nebo jednoduše k dozdobení chleba s máslem. Vedle naklíčených lístků můžete konzumovat také lístky dospělých rostlin. Díky silnému aroma je řeřicha vhodná také ke kořenění. Řeřichu nemusíte namáčet, jednoduše ji jen dáte do čisté nakličovací misky.

Výhonky by se měly co možná nejdříve zkonzumovat nebo přechovávat nanejvýš dva či tři dny v lednici – jinak zhořknou.
Zkuste si připravit jednoduchý zeleninový salát s naklíčenými semínky a ucítíte sílu jara.