Left sub menu



Rozmarýn

Vůně rozmarýnu vás vtáhne do času dovolené u středozemního moře. Jeho trpká vůně a směs chutí po pepři a pryskyřici se zaručuje za la dolce vita (dobrý neboli zdravý život).

Rozmarýn se řadí mezi hluchavkovité rostliny a původem pochází ze středomoří. Patří mezi rostlinky, které se pěstovali ve středozemních klášterech. Rozmarýn obsahuje až 2,5% éterických olejů.

Jehličkovité lístky rozmarýnu se před použitím trochu utlučou v hmoždíři. Komu vadí lístečky rozmarýnu v jídle, ten si může větvičku rozmarýnu vařit spolu s pokrmem a před servírováním odstranit. Výborně se hodí ke zjemnění italských specialit se zeleniny a rajčat. Je jedno jestli rozmarýn použijete u středozemské nebo u klasické kuchyně, v žádném případě by neměla chybět u pečeného kuřete a také jej doporučujeme k jehněčímu masu. Vlastnoručně upečený chleba s rozmarýnem, miska toho nejlepšího olivového oleje, sklenice vína a příjemnému večernímu posezení nestojí nic v cestě.

V přírodní medicíně se rozmarýn osvědčil ve více směrech: od mírnění křečí, přes léčbu nechutenství až po podporu prokrvení. Pokud použijeme rozmarýnový éterický olej do aromalampy nebo v sauně, můžete se těšit na čerstvě kořeněnou vůni, která vám krásně vyčistí hlavu a zároveň zvýší vaši soustředěnost.