Left sub menu



Pepřovník černý - Piper nigrum

Jaký je rozdíl mezi černým, bílým a zeleným pepřem?

V případě pepře černého, bílého a zeleného se jedná o jednu a tou samou rostlinu – Pepřovník černý - Piper nigrum. Pepřovník černý je popínavá tropická rostlina vysoká až 15m. Původně pochází z východní Indie z Malabarského pobřeží. Odtud se rozšířil do tropických oblastí, jako jsou: Indie, Vietnam, Thajsko, Filipíny a jiné. Květy má v koncových jehnědách, plodem je bobule a poskytuje buď pepř černý, bílý nebo zelený. Bobule jsou uspořádané do střapců i 10cm dlouhých.
Jako první přivezl pepř do Evropy Alexandr Makedonský při svém tažení po Indii. Po dlouhá staletí byl pepř nesmírně drahou a velmi ceněnou komoditou. Dokonce se s ním i platilo.


Černý pepř se získá sklizní nedozrálých zelených bobulí (většinou, když první bobule v hroznu začne červenat), které procházejí fermentací. Následně po usušení na slunci mají bobule svraštělý povrch a hnědočernou až černou barvu.

Bílý pepř se získává ze stejných rostlin, ale rozdílným technologickým procesem než pepř černý. Bobule se sklízejí, až jsou zcela zralé (červené), kdy se vnější dužnatá slupka snadno odděluje od bílého středu. Po namočení ve vodě se vnější vrstva odstraní a bílé zrnko se znovu suší.

Zelený pepř se sklízí jako první, když jsou bobule zelené (nedozrálé). Na rozdíl od pepře černého není fermentovaný, ale velmi rychle se usuší.

Tyto fotografie jsou pořízené z naší poslední cesty Johannese a kolegů z nákupu za pěstiteli ve východní Africe.