Left sub menu



Pepř růžový a nové koření

Co je to za koření?

Co je pepř růžový?

Pepřovec brazilský - Schinus terebinthifolius
Jeho plody se prodávají právě pod názvem pepř růžový, ale s pravým pepřem černým nemá botanicky nic společného, i když na první pohled by se to mohlo zdát.
Jedná se o strom, který dorůstá do výšky až 15-50 m. Pochází z tropických a subtropických oblastí Jižní Ameriky. Listy má lichospeřené, plodem je peckovice růžové nebo červené barvy, má pryskyřičnou, mírně nasládlou chuť. Není tak ostrý jako pepř černý.
Pepř růžový je často součástí směsí pepřů do mlýnků. S pepřem černým, bílým a zeleným tvoří hezkou kombinaci barev i chutí. Není neobvyklé, že ho lze zakoupit také naložený v nálevu, kde jeho chuť krásně vynikne. Perfektně se hodí na přípravu pokrmů z masa a ryb, drcený nebo celý.

Co je nové koření?

Pimentovník pravý – Pimenta dioica
Jedná se o stálezelený strom vysoký 6-15 m s tenkým kmenem, šedobílou kůrou a oválně kopinatými listy. Domovinu má v Střední Americe, Mexiku a Západní Indii. V současnosti se nejvíc pěstuje na Jamajce. Proto se můžete setkat i s názvem Jamajský pepř. Plodem jsou kulovité červenohnědé bobule, které se sklízí ještě nezralé, když mají zelenou barvu. Plody se nechají několik dní takzvaně vypotit, a pak se suší na slunci, čímž získávají svoji typickou tmavohnědou barvu. Ve vůni i v chuti připomíná trochu hřebíček, skořici i pepř. Jeho chuť je peprná a mírně nasládlá. I proto se často používá také jako přísada do perníků, jablečných koláčů, různého cukroví, ale i rajských a jiných omáček, marinád, polévek, k přípravě vepřového, hovězího ale i rybího masa.