Left sub menu



Kurkuma pravá

Kurkuma také patří do čeledi zázvorovitých jako zázvor a také se mu podobá.

Původ této rostliny je těžké určit, ale zřejmě se jedná o Východní Indii. Od pradávna se pěstuje v Indii, jižní Číně a jiných tropických oblastech. Sklizené oddenky se spaří horkou vodou, 30 minut se v ní povaří a pak se suší na slunci a získávají rohovitou konzistenci. Po vysušení se melou na známý sytě žlutý prášek. Koření má jemně zemitou, nahořklou chuť. Většinou se používá jako součást kořenících směsí, jako například kari. Samotná kurkuma se hodí na dochucení pikantních omáček, masa a zeleniny, rýže a podobně. Je obecně známo mnoho jejich účinků: pomáhá při bakteriálních infekcích, napomáhá trávení, stimuluje funkci žlučníku a jater, používá se také proti nadýmání, dezinfikuje zažívací trakt. V současnosti probíhají výzkumy na její protirakovinové účinky.

Tyto fotografie jsou pořízené z naší poslední cesty Johannese a kolegů z nákupu za pěstiteli v Nikaragui.