Left sub menu



Kopřiva

Kdo by neznal kopřivu, nebo se o ni alespoň jednou „nepopálil“! Ale znáte její tělu prospěšné účinky?

Kopřiva – Urtica dioica
Je to nenáročná rostlina, která roste na okrajích lesů, podél cest, u plotů, v blízkosti lidských obydlí nebo různých křovin ve volné přírodě. Její čas přichází zjara a říká se, že nejvyšší obsah účinných látek má jen kopřiva sbíraná do půli května. Na podzim je možné sbírat ještě mladé výhonky.

Mladá kopřiva

Sběr kopřivy

Doporučuje se sběr pouze mladých svrchních listů rostlin, které ještě nekvetou, nebo listy s mladou částí stonku bez náznaku dřevnatění. Zajistíte si tím co nejvyšší obsah žádoucích látek, jako je železo, hořčík, chlorofyl, karotenoidy, sacharidy, vitamin C a další.

Sušení
Kopřivové lístky je dobré sušit hlavně v temnu, aby neztmavly a zůstaly krásně zelené, křehké a voňavé. Ale nezůstávejme jen u lístků, kořen kopřivy si zaslouží stejnou pozornost. Výluh z kopřiv přeje zdravému vzhledu vlasů a výluh z jejího kořene je doporučován proti vypadávání vlasů a obnově vlasových kořínků.

A právě v nastávajícím jarním období je kopřiva skvělým pomocníkem při očistných kúrách a podpoře látkového metabolismu. Užívá se jako čaj, ale i zevně například jako vlasové tonikum, nebo k čistění pleti. Čerstvá vylisovaná šťáva z mladých kopřiv pročistí krev a zbavuje stresu. V kuchyni má také své zastoupení a můžete si z něj připravit skvělý „špenát”, polévku nebo nádivku.

Vzhledem k tomu, že kopřiva je z hlediska detoxikace opravdu velmi účinná bylina, doporučuje se pít kopřivový čaj maximálně po dobu 2–3 týdnů, pak je vhodné ji vysadit a v průběhu roku se k ní můžete kdykoliv vrátit. Když kopřivu usušíme, můžeme si z ní vařit čaj i v průběhu zimního období.

TIPY NA RECEPTY


Špenát z kopřivy
Listy kopřivy dobře operte a krátce povařte v osolené vodě. Nechte okapat a nakrájejte najemno. V hrnci si rozehřejte olej, osmažte cibulku, přidejte nakrájenou kopřivu, osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek, vejce a na závěr smetanu. Nemusíte se bát! Vařením se listy kopřivy zbaví své pálivosti. Dobrou chuť.

Kopřivová polévka
Přísady:
dvě hrsti mladých kopřivových listů, máslo, cibule, česnek, zeleninový vývar, sůl, pepř, smetana
Příprava:
Na másle zpěňte cibulku a česnek, přidejte kopřivu, orestujte a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte přibližně 20 minut. Rozmixujte ponorným mixérem, zjemněte smetanou a podávejte s krutony. Krutony můžete vylepšit ještě zapečením se sýrem a hotová jarní lahůdka je na světě. Když chcete mít polévku hustší, vařte spolu s kopřivou i brambory a kořenovou zeleninu a pak všechno spolu rozmixujte.

Pesto z kopřiv

Přísady:
500 g mladých kopřivových listů, 3 stroužky česneku, 100 g nastrouhaného parmazánu, Ayurvédská sůl, 300 ml olivového oleje

Příprava:
Kopřivu omyjte, nechejte okapat a nakrájejte najemno. Přidejte zbytek přísad a nakrájejte najemno. V uzavřené sklenici a v lednici vydrží 2-3 týdny.

Nádivka z kopřiv - ozvláštněte si letošní Velikonoce!
Přísady:
8 rohlíků, 6 vajíček, uzené maso, sůl, pepř, česnek, hrnek mléka, pažitku, petrželku a cca dvě hrsti čerstvých mladých kopřivových listů

Příprava:
Kopřivu dobře umyjte, spařte horkou vodou, sceďte a nakrájejte nadrobno společně s pažitkou a petrželkou. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a dejte do velké mísy. Žloutky rozšlehejte v mléce, osolte, opepřete a nalijte na rohlíky a nechte je nasáknout. Uvařené uzené maso také nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy k rohlíkům. Promíchejte, přidejte kopřivu, pažitku, petrželku a prolisovaný česnek. Případně ještě dosolte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z vyšlehaných bílků a přendejte do vymaštěné zapékací mísy a pečte v předehřáté troubě na 200°C do zlatova.

Přejeme dobrou chuť a krásné jarní dny.