Left sub menu



Kmín a cumin (římský kmín, křížový kmín)

Na první pohled stejné.

Cumin je ovšem jednoletá bylina. I když byl nalezen v egyptských pyramidách, odborníci jeho původ připisují Asii. Dnes se pěstuje v Turecku, Mexiku, Argentině, Iránu, Indii, Indonésii, Číně, východním Středomoří a severní Africe. Cumin je aromatičtější a semena na rozdíl od kmínu jsou světlejší barvy. Chutná jinak, než klasický kmín. V chuti je ostřejší, mírně nakyslý a hodně výrazný, proto je třeba s ním zacházet opatrně. Používá se převážně v indické, mexické a arabské kuchyni. Směs curry, garamské koření a tandoori masala se nemůže bez cuminu obejít. Kromě toho se přidává do zeleninových, rýžových, luštěninových pokrmů a salátů. Aby se ještě více zvýraznila jeho chuť, doporučuje se opražit na pánvi, poté rozmělnit v hmoždíři a tím získá lehce oříškovou chuť.

Kmín je klasické koření, které používali i naše babičky. Jedná se na rozdíl od cuminu o dvouletou rostlinu a semena jsou tmavě hnědé barvy. Roste planě v celé střední i severní Evropě, Asii ale i na Sibiři. Hojně se používá na přípravu a ochucení brambor, polévek, vepřového masa, omáček, salátů, drůbeže, luštěnin a uzenin, pečiva atd.