Left sub menu



Kaštanovník - mouka z jedlých kaštanů

Kaštanová mouka vzniká díky mletí sušených jedlých kaštanů. Může být použita samostatně, nebo smíchaná s „normální“ moukou do chutného pečiva nebo k vaření.


Kaštanovník setý je hojně rozšířen zvláště jižněji od Alp. Hojným stromem je v Itálii, Francii, ale i v Maďarsku, kde se dožívá až tisíce let a jeho bohatě kvetoucí porosty voní na stovky metrů daleko. U nás je spíše vzácností, přestože se jeho pěstování dostalo do Čech ze Středomoří již ve středověku a úspěšně se pěstoval i rouboval. Bohuslav Balbín psal v 17.století o roubování kaštanovníku na duby. Hildegarda z Bingenu psala již ve 12. století o kaštanovníku, který je „velmi teplý a má díky tomuto teplu velkou sílu... a také jeho plody jsou prospěšné proti každé slabosti, která je v člověku“. Plody kaštanu jsou bohaté na vitamíny C, B1 a B6, na draslík, vápník, hořčík, fosfor a další důležité látky a doporučují se lidem v rekonvalescenci po nemocech a úrazech, při stresu a nervové zátěži. Použití kaštanů je vhodné při jaterní dietě, jsou dobré na žaludek i krevní oběh a jejich konzumace se doporučuje zvláště v zimním období, kdy je organismus oslabený a unavený a mysl má sklon padat do depresí. Z jedlých kaštanů se rozemletím sušených plodů vyrábí kaštanová mouka, která je přirozeně bezlepková a ocení ji tedy nejen celiaci, ale i diabetici, protože je přirozeně sladká. Přidáním kaštanové mouky do jakýchkoliv receptů docílíme sladké příjemné chuti a ořechové vůně.

Pro inspiraci:

Kaštanový koláč od Paola Petroniho

Potřebujete:
300g kaštanové mouky
40g piniových jader
40g vlašských ořechů
70g rozinek (předem namočené)
rozmarýn
sůl
2 PL olivového oleje
Postup přípravy:
Prosetou mouku dáme do velké mísy. Přidáme tolik studené vody, aby vzniklo tekuté těsto (cca. ½ litru vody). Přidáme olivový olej, špetku soli a rozinky. Dobře zamíchanou hmotu nalijeme do čtverhranné formy vymazané olivovým olejem. Povrch posypeme piniovými jádry, vlašskými ořechy a několika lístky rozmarýnu. Přelijeme olejem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C zhruba 30 minut.

Zdroj: Bio&Natur, www.bionatur.cz