Left sub menu



Galgán (Alpinia galanga)

Kdo má v oblibě jihoasijskou kuchyni, musí mít galgán bezpodmínečně doma.

Pochází ze stejné čeledi jako zázvor – zázvorovité.

Má aroma připomínající zázvor a citron, je ale podstatně jemnější než zázvor. Jako koření je vhodné na zeleninu, bramborové polévky a na pečené maso.

Díky Hildegardě se stal znovu známým i v Evropě, u nás se s oblibou používá jako náhražka pepře. Výborně chutná jako koření na vaření pro pikantní a sladké pokrmy, např. curry-jídla, polévky, drůbež, jehněčí, ryby a mořské plody.

Tato rostlina dosahuje výšky 1,5 m, má úzké kopinaté listy i 30 cm dlouhé, květy jsou bílé hroznovité, oddenky vodorovné, nízko pod zemí. Svůj původ má v Číně. Dnes se pěstuje také v západní a jihozápadní Asii, Indii, Japonsku a na Antilách. Sklízí se podzemek, nakrájí se přibližně na 10 cm kousky a suší se. V chuti je galgán také podobný zázvoru, ale je jemnější. Do Evropy se jako koření dostal v 7. století a proslavil se hlavně ve středověku.

Najdete jej ve spoustě našich čajových směsí např. Harmonie sv. Hildegardy, Pevná vůle sv. Hildegardy, Zázvor-energie a další..