Left sub menu



Domácí meduňkový sirup

Osvěžte se v parném létě!

Období kvetení bezu je již pomalu za námi, ale na zahrádkách právě teď sklízíme meduňku, mátu, šalvěj a jiné listové bylinky. Počasí nám přeje a sluníčko svítí naplno a svými paprsky hřeje, hřeje a hřeje. Co tak v parném dni osvěžit se vlastní meduňkovou nebo mátovou šťávou?

Potřebujete:
čerstvou meduňku
2 l vody
30 g kyseliny citrónové
2 biocitrony
2 kg třtinového cukru

A jak na to?
Vodu uvařte a nechte vychladnout. Mezi tím si nasbírejte meduňku, umyjte a nakrájejte nebo natrhejte na cca 10cm části a dejte do hrnce. Klidně naplňte 2l hrnec plný meduňky. Přidejte 30 g kyseliny citrónové, 2 umyté biocitrony nakrájené na kolečka a nechte 24 hodin v chladu odstát. Na druhý den výluh přeceďte, přidejte 2 kg třtinového cukru a rozmíchejte. Následně naplňte do skleněných lahví a uchovávejte v lednici. Řeďte dle vlastí chuti.

Potěšte sebe i své blízké veselými ledovými kostkami a vykouzlete jim úsměv na tváři

Domácí meduňkový sirup vám bude určitě o to více chutnat, když si ho připravíte s veselými bylinkovými kostkami ledu. Nasbírejte lístečky máty, meduňky, nebo kvítky růží, sedmikrásky či levandule, naplňte jimi formičku na led, zalijte vodou a dejte zmrazit.

Skvělé potěšení při grilování s přáteli, zažene žízeň, osvěží tělo i ducha a zaručeně vykouzlí úsměv.

A co může být krásnějšího?