Left sub menu



Co je muškátový oříšek a muškátový květ?

Obě koření pocházejí z Muškátovníku vonného zvaného také Macizeň.

Jedná se o stálezelený strom pocházející z Indonésie. Dosahuje výšky až 15m. Kvete nenápadnými bílými kvítky. Plodem jsou bobule podobné meruňkám a mají žlutou barvu. Když plod dozrává, puká a odhaluje tak semeno, které je ještě pokryto červeným masitým míškem děleným na 10-15 úzkých proužků. Tento míšek se ze semen odstraní a suší se. Sušením získává zlatě žlutou barvu a prodává se jako Muškátový květ. Samotné semeno je ukryto ještě v tvrdé skořápce. Odstraněním skořápky se získává vlastní jádro s krabatým povrchem bělavé barvy a prodává se pod názvem Muškátový oříšek.

Muškátový oříšek má jemnou aromatickou vůni a trošku pálivou, silně kořeněnou chuť. Toto koření je ideální pro přípravu masových směsí, do polévek, omáček, zeleniny a obzvláště se hodí na bramborové pokrmy, jako je např. bramborová kaše, bramborová polévka, krokety atd. Ale také sladká jídla jím mohou být obohacena.

Muškátový květ má sladce-kořeněnou a pryskyřičnatou chuť, ovšem jemnější než muškátový oříšek. Nejčastěji se používá do vývarů, smetanových omáček, pečiva, na přípravu jehněčího masa. Také perník, ovocný salát, kompot nebo pudink se mohou tímto kořením obohatit. Ovšem muškátový květ obsahuje velké množství olejů, které znesnadňují jeho zpracování v domácnosti, proto se prodává a používá převážně mletý.

Tyto fotografie jsou pořízené z naší poslední cesty Johannese a kolegů za pěstiteli ze severu Indie a z Karnakaty na jihu Indie.