Left sub menu



Bylinkové oleje a octy

Bylinek je v zahrádkách pořád nepřeberné množství, co si tak udělat bylinkový olej?

Takto krásně ochucený a ovoněný olej se dá použít jak do teplé i studené kuchyně. A opravdu to není nic složitého. Mezi hodně používané čerstvé bylinky k nakládání do olejů patří třeba bazalka, tymián, kopr, pažitka, česnek, rozmarýn, estragon, chilli papričky a mnoho dalších. Ze sušených jsou vhodné různé druhy pepře, bobkový list, zázvor a spousta jiných. Fantazii a chutím se meze nekladou!

Jak na to?
V první řadě si připravte vhodnou nádobu. Nejlepší je skleněná láhev s kvalitním uzávěrem. Raději nepoužívejte umělé láhve. Nevypadá to hezky a olej může pochytit nepříjemnou pachuť. Skleněnou láhev vyvařte a připravte si olivový, slunečnicový nebo jiný rostlinný olej. Vybrané bylinky dobře operte a nechte uschnout. Když budete nakládat mokré bylinky, olej se vám může zkazit. Bylinky pak dejte do láhve a zalijte je olejem. Nechte otevřené, zakryté gázičkou cca 14 dní macerovat při pokojové teplotě a každý den kontrolujte. Následně se olej scedí. Můžete dekorovat novou čerstvou menší bylinkou, zazátkovat a používat.

Octy
Podobně si můžete vyrobit ochucené octy. Vhodné jsou jablečné nebo vinné octy. Avšak na rozdíl od olejů se zahřejí (ne vařit!) a bylinky se jimi zalijí. Po dvou týdnech opět přecedíme a dekorujeme čerstvou bylinkou nebo štítkem, abyste věděli, o jaký druh octa se jedná.

A zkoušeli jste už ochucený olej do sladkých pokrmů? Třeba do ovocného salátku? Naložte si například skořici, citronovou nebo pomerančovou kůru, hřebíček či badyán.

Připravte si spolu s námi:

Tymiánovo-citrónový olej
Potřebujete: čerstvý tymián, biocitron, bobkový list, barevný pepř celý, olivový nebo jiný rostlinný olej
Připravte si láhev, do které dejte opraný, osušený tymián. Citron také řádně umyjte, osušte, okrojte kůru nožíkem na dlouhou spirálu a přidejte do lahve. Přidejte také bobkový list a pepř. Vše zalijte olejem a nechte macerovat. Po dvou týdnech přeceďte, ozdobte novou čerstvou snítkou tymiánu a používejte do salátů nebo nakapejte na krásně voňavou, čerstvě rozpečenou, křupavou bagetku.

Rozmarýnový olej
Potřebujete: čerstvý rozmarýn, česnek, barevný pepř celý, chilli papričky, olivový olej
Opět všechny ingredience dejte do čisté skleněné lahve, zalijte olejem a nechte 14 dní macerovat. Pečené kuře na rozmarýnu zakápnuté rozmarýnovým olejem… No prostě bašta.

Přejeme krásně voňavou zábavu a pokud se budete chtít podělit s námi o vaše vlastnoručně doma vyrobené oleje či octy, zašlete nám recept a my ho rádi zveřejníme i pro inspiraci ostatních.