Left sub menu



Bertrám – Anacyclus pyrethrum (Trahok římský)

Je rostlina podobná rmenu, nebo heřmánku a pochází ze Středomoří.

Patří do čeledi Asteraceae. Téměř zapomenutá léčivá rostlina, která představovala univerzální koření středověké kuchyně. Sklízí se kořen, který se šetrně vyorá, očistí od zbytků zeminy a ve stínu se nechá vyschnout, pak se mele na jemný prášek. Používá se i celá sušená bylina.

Za časů sv. Hildegardy patřil bertrám společně s galgánem a mateřídouškou ke třem nejdůležitějším léčivým bylinám. Bertrám je považován za velmi univerzální koření, i když je v chuti ostřejší. Může být použit při vaření jídla stejně jako přidán na hotové pokrmy. Obzvláště je vhodný k dochucení polévek, hnědých omáček, zeleninových, masových a rybích pokrmů. Můžete si jím také posypat krajíc chleba.

Bertrám povzbuzuje činnost mozku, prokrvuje, zlepšuje trávení, zabraňuje hnilobným procesům ve střevech, posiluje imunitní systém a zachovává zdraví.

"Bertrám je přiměřené teploty, trochu sušší, ale právě tato směs je čistá a svěží. Pro zdravého člověka je dobrý k jídlu, protože snižuje hnilobu v něm, rozmnožuje dobrou krev a činí jasný rozum. Ale i nemocnému, který má již poškozené orgány, přináší sílu zpět. Z člověka pak neodejde nic nevyužito, činí dobré trávení. A člověk, který má mnoho hlenu v hlavě a často jí bertrám – onen hlen ubyde. Také, pokud je často jedený, odstraní zánět pohrudnice a zmnoží v těle člověka dobré šťávy a vyjasní mu oči. Ať je bertrám jedený tak často, až vyžene nemoc a zamezí, aby se nemoc znovu vrátila. Že při jedení zmnožuje tvorbu slin, pochází z toho, že vytahuje špatné šťávy a opět dává zdraví.“
„Jakkoli je rostlina používána, suchá či vařená, je vždy užitečná a dobrá pro nemocné i zdravé.“ Hildegarda z Bingenu