Přihlášený uživatel!

Left sub menu



Pomoc
prázdný košík
rozšířené vyhledávání
Oblíbené

Vypěstuj si radost!

Staň se mini biofarmářem.

Alfalfa - semena vojtěšky
Čerstvý křupavý požitek! Výhonky připomínají řeřichu, ale jsou jemnější.
Namáčení: 4 hodiny
Klíčení: cca. 7 dní (2 dny ve tmě a poté na světle), 2× denně proplachujte
Použití: do salátů, polévek, na chleba

Hořčice žlutá
Ideální při jarní očistné kůře, přičemž by ale nemělo být konzumováno velké množství najednou.
Namáčení: 6 hodin
Klíčení: cca. 3–9 dní, po 8 dnech se používá jako zelená bylinka
Použití: na pečené brambory, do dipů a omáček

Mungo
Jedná se o naklíčené fazole mungo - někdy mylně označované jako sójové klíčky.
Namáčení: 12 hodin
Klíčení: cca. 4–5 dní, 2–3× denně proplachujte
Použití: do salátů, polévek i asijských pokrmů WOK

Pískavice modrá
Výhonky připomínají svou charakteristickou vůní curry.
Namáčení: 6 hodin
Klíčení: cca. 4 dny (2 dny ve tmě a poté na světle), 2× denně proplachujte
Použití: do chutney, k těstovinovým a rýžovým pokrmům

Rukola
Je charakteristická svojí ostře aromatickou chutí.
Namáčení: není potřeba
Klíčení: cca. 4–6 dní, 2× denně proplachujte
Použití: do salátů, polévek, příloha k masu

Ředkvička
Je krásně aromatická a chutná.
Namáčení: 6–8 hodin
Klíčení: cca. 5–8 dní, 2–3× denně proplachujte
Použití: do salátů, dipů, pomazánek nebo na chleba s máslem

Řeřicha
Řeřichu nemusíte namáčet, jednoduše ji jen dáte do nakličovací misky, která je vyplněna vatou nebo substrátem. Pokud ji nakličujete v nakličovadle, dávejte pozor a důkladně proplachujte, protože klíčící semínka jsou charakteristické vysokou tvorbou slizu a můžou plesnivět.
Namáčení: není potřeba
Klíčení: cca. 3–7 dní, substrát musí být stále vlhký
Použití: do salátů, majonéz, sýrů nebo na chleba s máslem

Klíčivý mix(alfalfa, hořčice žlutá, pískavice řecké seno)
Namáčení: 4–6 hodin
Klíčení: cca. 6–8 dní (2 dny ve tmě a poté na světle), 2× denně proplachujte a před podáváním blanšírujte
Použití: do salátů, polévek

Směs semínek (pískavice řecké seno, čočka, ředkev)
Namáčení: 6–8 hodin
Klíčení: cca. 4–5 dní, 2× denně proplachujte
Použití: do salátů, polévek a jiných pokrmů

Optimální teplota pro klíčení je 18–20 °C,vyvarujte se přímému slunečnímu záření. Výhonky by se měly co možná nejdříve zkonzumovat nebo přechovávat nanejvýš dva či tři dny v lednici – jinak zhořknou.

SONNENTOR vám nabízí pomůcky, které vám usnadní práci.
Skleněné nakličovadlo se sítkem umožnuje snadnou manipulaci a umožní jednoduché proplachování. Právě proplachování je velmi důležité a je potřeba jej provádět s dostatkem vody několikrát denně, jinak se v klíčících semenech mohou uchytit plísně a škodlivé mikroorganismy. Semínka je rovněž třeba kontrolovat a neklíčící odstranit.
K vysévání semínek vám pomůže také sítko s bílou glazovanou miskou