Přihlášený uživatel!

Left sub menu



Pomoc
prázdný košík
rozšířené vyhledávání
Oblíbené

Hrdá kopřiva a slunečně zářící pampeliška

Když se příroda probouzí k životu, je až s podivem, jaká obrovská síla a energie je v ní ukrytá.

Symboly jara jsou tu!

Určitě jste již slyšeli o tom, jak se kvetoucí pampeliška dokázala prodrat na svět dokonce přes povrch asfaltové cesty. Kopřiva zase umí upoutat pozornost pálením a svěděním na kůži, když se jí omylem dotkneme. Obě tyto rostliny o sobě umí dát vědět, a to zcela právem. Jejich ozdravné procesy v těle, ideálně v čase jarní očisty, jsou víc než prospěšné. Kdyby se nám nepřipomínaly, možná by jejich silné detoxikační účinky upadly v zapomnění. Vychutnejte si je v šálku čaje nebo jarním salátu.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) nebo žahavka (Urtica urens)

  • Oba druhy patří k nejznámějším a nejrozšířenějším rostlinám z rodu kopřivovitých.
  • Latinský název urtica je odvozen od „uro“, čili pálit.
  • Je známá pod názvy žíhavka nebo žihlava.
  • Vytrvalá rostlina dorůstající do výšky přibližně 50 cm (žahavka) až 150 cm (dvoudomá).
  • Lodyha je přímá, nevětvená s řapíkatými, „pilovitě“ zubatými listy a žlutozeleným květenstvím.
  • Kopřiva žahavka je ve srovnání s kopřivou dvoudomou menší a její květenství obsahují obě pohlaví, zatímco kopřiva dvoudomá má květenství odděleného pohlaví.
  • Kořen v zemi vytváří plazivý oddenek, kvůli kterému je často považována za plevel.
  • Plody jsou nažky.
  • Celou rostlinu pokrývají žahavé chloupky, při jejich zlomu se vypouští směs tří látek – histamin, který dráždí kůži, acetylcholin, jež vyvolává pocit pálení, a serotonin, který zvyšuje účinek obou předchozích.

Kdo by neznal kopřivu, nebo se o ni alespoň jednou „nepopálil“! Je to nenáročná rostlina, která roste na okrajích lesů, podél cest, u plotů, v blízkosti lidských obydlí nebo různých křovin ve volné přírodě. Její čas přichází zjara a říká se, že nejvyšší obsah účinných látek má jen kopřiva sbíraná do půli května. Na podzim je možné sbírat ještě mladé výhonky. Doporučuje se sběr pouze mladých svrchních listů rostlin, které ještě nekvetou, nebo listy s mladou částí stonku bez náznaku dřevnatění. Zajistíte si tím co nejvyšší obsah žádoucích látek, jako je železo, hořčík, chlorofyl, karotenoidy, sacharidy, vitamin C a další.

Listy mladých kopřiv jsou pro tělo velmi prospěšné z hlediska očistných procesů, které v těle spouští. Je obecně známo, že čaj z kopřiv čistí krev, podporuje činnost slinivky, sleziny a vaječníků, pomáhá při chudokrevnosti, působí močopudně, a tím vylučuje toxiny z těla. Kopřivový čaj také snižuje obsah cukru v krvi, pomáhá při zahlenění žaludku a dýchacích orgánů. Osvědčil se prý i jako prostředek na tvorbu mateřského mléka. Když jste se o kopřivu „popelili“, možná vám někdo řekl, že aspoň nebudete mít revma. Při „popelení“ skutečně dochází ke zvýšení látkové výměny, což způsobuje lokální prokrvení. Takové „léčebné pošlehávání“ může tedy pomoci při revmatických a oběhových potížích. Tepelnou úpravou nebo sušením pak dochází k rozkladu látek způsobujících pálení, proto spařené lístky po louhování kopřivového čaje nevyhazujte, ale dejte si je jako zdravou pochoutku. Spařené nebo rozmixované kopřivy lze přidávat do jarních salátů, připravovat z nich nádivku nebo je uvařit na způsob špenátu. Vzhledem k tomu, že kopřiva je z hlediska detoxikace opravdu velmi účinná bylina, doporučuje se pít kopřivový čaj maximálně po dobu 2–3 týdnů, pak je vhodné ji vysadit a v průběhu roku se k ní můžete kdykoliv vrátit. Když kopřivu usušíme, můžeme si z ní vařit čaj i v průběhu zimního období. Lístky kopřiv i pampelišek v bylinkových čajích SONNENTOR pochází z volného sběru pana Romana Maleňáka z Hradčovic. Ten se specializuje na sběr bylin v certifikovaných zónách Bílých Karpat a dodává: „Kopřivové lístky je dobré sušit hlavně v temnu, aby neztmavly a zůstaly krásně zelené, křehké a voňavé.“ Ale nezůstávejme jen u lístků, kořen kopřivy si zaslouží stejnou pozornost. Výluh z kopřiv přeje zdravému vzhledu vlasů a výluh z jejího kořene je doporučován proti vypadávání vlasů a obnově vlasových kořínků.

Když na kopřivy narazíte, možná je dobré si všímat, kde rostou. Kopřiva má ráda půdu s vysokým obsahem dusitanů, právě tady se jí daří nejlépe. Nejvyšší kopřivy rostou právě v blízkosti hnojených polí nebo v blízkosti vinohradů. Vybírejte správně a nechte se okouzlit jejím hrdým postavením, vždyť kopřiva je královnou všech léčivek.

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)

  • Patří mezi rostliny z čeledi čekankovitých.
  • Vytrvalá rostlina s výrazně žlutým květenstvím, dorůstá do výšky 40 až 70 cm.
  • Má dutý stonek a patří mezi „mléčící“ rostliny, tzn. při zlomu stonku nebo listu z rostliny vytéká mléko. Má dlouhý mrkvovitý kořen, který sahá hluboko do země.
  • Přízemní listy jsou kopinaté 5 až 45 cm dlouhé a tvoří růžici, v prvním roce rostlina nekvete a tvoří pouze tuto růžici.
  • Je známá pod názvem smetánka.
  • Plody jsou nažky.

Dalo by se říci, že pampeliška je neprávem opomíjená okrasa zahrad, přitom i ona si zaslouží být považována za jednu z nejkrásnějších rostlin, které by neměly chybět ani v našem jídelníčku. Zahradníci s ní často svádí boj, aby ji vyplenili, což vzhledem k jejímu hlubokému odolnému kořenu není zcela jednoduché. Stejně jako kopřivu ji můžeme spatřit na loukách, u cest, na mezích nebo v zahradách. Rovněž upřednostňuje půdu bohatou na dusíkaté látky. Pampeliška se snadno rozmnožuje svými ochmýřenými plody tzv. nažky, které dokážou zasemenit velmi daleko od mateřské rostliny. Již naše babičky věděly, že její listy i kořen se mohou chlubit očistnými účinky pro tělo a obsahují celou řadu cenných látek, proto je používaly jak v kuchyni, tak v léčitelství. Listy, kořen, ale i květ obsahují třísloviny, inulin, aminokyseliny, soli draslíku, manganu, kyseliny L-askorbové, hořčiny a další. Kořen se sbírá nejlépe na jaře koncem března a dubna (před rozkvětem), listy pak po celé vegetativní období. Dají se využít všechny části rostlin, pro léčebné účely je však nejvíce ceněn kořen. Důležité je řádně kořen usušit, aby pak nezplesnivěl, a vhodně skladovat v nádobě, aby se k němu nedostali nezvaní hosté v podobě červů. Čaj připravený z této rostliny má mírně močopudné a žlučopudné účinky. Údajně zvyšuje tvorbu žluči a rozpouští žlučové kameny. Je užíván pro očistu jater, při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech. Působí proti degradaci chrupavek a kostí i proti chronické únavě. Jeho nahořklá chuť podporuje trávení. Některé laboratorní práce dokonce vyzdvihují účinky kořene pampelišky při léčbě rakoviny a květy zase prý kromě očisty jater a žlučníku pomáhají při cukrovce. Když pampelišku utrhnete, ze stonku nebo listu vyteče bílá tekutina podobající se mléku. Toto blahodárné mléko je účinným pomocníkem v boji proti bradavicím a zároveň léčí puchýře nebo zklidňuje kůži při bodnutí hmyzem. Kopřiva i pampeliška patří k prvním rostlinám, které se děti naučí rozpoznávat. Při procházce přírodou se kopřivě snaží raději obloukem vyhnout, naopak při pohledu na květy pampelišek spatříme v dětských očích záblesky radosti, při pletení věnečků zase hravosti a u dospělých potěšení při pohledu na žlutě rozkvetlé louky. Nenechme si ujít tyto krásné symboly jara a užívejme si jejích blahodárných účinků nejen v době očisty, ale po celý rok a važme si darů, které nám příroda s láskou nabízí.

Zajímavé tipy:

Pročisťující kopřivový čaj
V jednom litru vody povaříme 50 g listů čerstvých nebo sušených kopřiv, vaříme cca 4 minuty a scedíme. Odvar popíjíme 4–6x denně po dobu 3 týdnů, z toho 1 šálek nalačno a 1 před spaním.V jednom litru vody povaříme 50 g listů čerstvých nebo sušených kopřiv, vaříme cca 4 minuty a scedíme. Odvar popíjíme 4–6x denně po dobu 3 týdnů, z toho 1 šálek nalačno a 1 před spaním.

Šťáva z kopřiv
Proti jarní únavě doporučujeme 2 hrsti výhonků mladých kopřiv, které umyjeme a rozmixujeme. Šťávu pak přecedíme a dochutíme cukrem nebo medem, přidáme pár kapek citronu a zředíme napůl s vodou. Uchováváme v ledničce.

Čaj z kořene pampelišky
Jednu vrchovatou čajovou lžičku sušeného kořene pampelišky, nebo jeden čerstvý kořen nařežeme a krátce povaříme ve ¼ litru vody. Necháme 15 minut odstát a popíjíme při žaludečních, trávicích a ledvinových potížích.